06. 09. 2011.

Zaštitite vašu privatnost sa Google Authenticator aplikacijom


Mislili smo da je velika pobjeda za kompjuterski svijet decentralizacija računarskih sistema i oslobađanje podruma velikih firmi od mainframe računara. Međutim, kako danas svi redovno koristimo više od jednog kompjutera, pametne telefone, tablete itd., pojavio se problem sinhronizacije podataka svih ovih uređaja. Tako dolazimo do cloud-a.


Mainframe je mrtav živio cloud!

Šta je cloud? Cloud je praktično mainframe u novom pakovanju. Jeste da sa strane hardvera više ne koristi jednu ogromnu mašinu, već virtuelizaciju i hiljade blade servera, ali sa druge strane opet nam donosi centralizaciju podataka u ogromne računarske centre. Pozitivne stvari su naravno ta sama centralizacija koja omogućuje da pristupite svim vašim podacima, emailu, kalendarima, dokumentima, pa čak i muzici sa bilo kog mjesta ili uređaja. Sa druge strane ta ista centralizacija je i ranjivost u smislu da u slučaju da neko ukrade vašu šifru, dobija pristup vašem čitavom privatnom životu serviranom na jednom mjestu.

Da služi i štiti

Google Authenticator aplikacija donosi sistem dvostrukog ključa na vaš mobilni telefon. Hadverski RSA ključevi nisu nikakva novost i neki od nas ih imaju za pristup bankovnim računima ili računarima na poslu. Google je iskoristio istu za Google Authenticator aplikaciju. Sistem dvostrukog ključa se zapravo sastoji u tome da su za pristup vašem nalogu potrebna dva ključa. Prvi je onaj koji znate – vaša šifra, a drugi je onaj koji ne znate vremenski promijenljiva šifra koju generiše sama Google Authenicator aplikacija na vašem telefonu. To zapravo znači da, da bi neko imao pristup vašem nalogu potrebno je da ima i vašu šifru i telefon.

Gdje su moje šifre?!

Međutim šta ako izgubite telefon ili ga neko ukrade? Naravno u tom slučaju ne biste mogli da pristupite gmail nalogu, međutim google i za to ima rješenje. Tokom procedure google će generisati rezervne kodove koje možete odštampati i ostaviti na sigurno mjesto tako da i bez telefona samo vi imate pristup vašem nalogu. Osim kodova moguće je podesiti i rezervni broj telefona na koga će vas pozvati govorni automat i saopštiti vam telefonom šifru za pristup. Moguće je i autorizovati kompjutere za koje znate da su sigurni na 30 dana, tako da nećete stalno morati da unosite šifru sa autentikatora. Takodje za sve aplikacije koje koriste google nalog za autentikaciju moguće je generisati posebnu šifru, koju nećete morati da pamtite, već ćete je unijeti samo jednom.

I šta sad?

Da bi ste aktivirali dvostruku autorizaciju potrebno je da je skinete Google Authenticator aplikaciju sa Android Market-a i aktivirate je za vaš gmail nalog. Potrebne korake za ovu proceduru možete naći na http://www.google.com/support/accounts/bin/static.py?page=guide.cs&guide=1056283&topic=1056284

httpv://www.youtube.com/watch?v=zMabEyrtPRg

Cijena: Besplatno

Takođe preporučujemo:


Srećna Nova godina!
Srećna Nova godina!
Vijesti
Android aplikacije dostigle cifru od 10 milijardi downloada
Android aplikacije dostigle cifru od 10 milijardi downloada
Vijesti
World of Goo
World of Goo
Igre

There are no comments yet, add one below.

Leave a Comment


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.