21. 09. 2011.

Ice Cream Sandwich i Nexus Prime stižu


Ice Cream Sandwich

Izvršni direktor Google-a, Eric Shmidt, potvrdio je da će, ranije najavljivani Ice Cream Sandwich – nova verzija Androida, biti objavljen u oktobru /novembru 2011. Godine.


Što sada znamo o Ice Cream Sanwich-u?

Što zapravo uključuje operativni sistem, koji Mike Claren opisuje kao najambiciozniji do sad? Ice Cream Sandwich operativni sistem će premostiti jaz između telefona i tableta i moći će da se koristi i na jednom i na drugom. Za sada nije poznato koju će oznaku koristiti za ovaj sistem – 2.4 ili 4.0 (mi stavljamo pare na 4.0). Takođe postoje nagađanja da će prvi telefon koji će koristiti Ice Cream Sandwich biti Google Nexus Prime, iako to još nije potvrđeno. GSM Arena je nedavno objavila da će telefon biti nazvan Samsung Galaxy Nexus. Ekran će biti veličine 4.5 inča i HD rezolucije od 1280×720 piksela. Ovakva rezolucija učiniće ovaj telefon odličnim izborom za gledanje filmova, a Samsung će vjerovatno uključiti i AMOLED tehnologiju, već korištenu kod Galaxy S2.

Prema glasinama, telefon će imati 1.5Ghz procesor, koji će proizvoditi Texas Instruments, novi OMAP 4460, koji se sada koristi kod Backberry Playbook-a. Već je potvrđeno da će telefon imati holografski interface, bolji multitasking, novi lanser za aplikacije i bolje vidžete. Ice cream neće biti samo novi interface za korisnika, već će uključiti i sve najbolje od Android 3.1, pa će istovremeno biti i USB hub, gdje će moći da se koriste miševi, tastature ili džojstici. Kamera će imati 8 megapiksela, kao kod Galaxy S2, ali se očekuje i prednja kamera od 2 megapiksela za video pozive. Osim navedenog perzistira i glasina da će telefona moći da bilježi panoramske snimke.

Da bi provjerili koliko su ove glasine i nagađanja tačne i da bi zaista vidjeli kako će Ice Cream Sandwich zaista izgledati, nećemo morati još dugo da čekamo. Očekujemo da će Google najaviti novi operativni sistem i novi Google telefon već tokom sledećeg mjeseca.


There are no comments yet, add one below.

Leave a Comment


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.