23. 09. 2011.

Google pokušava zamijeniti novčanik


Još jednom Google pokušava promijeniti stvari, koje se nisu mijenjale od pamtivijeka. U saradnji sa Master Cardom, Google pokušava redizajnirati novčanik i ponuditi svijetu potpuno novo iskustvo plaćanja.


Da bi smo vidjeli kakve su šanse da Google Wallet promijeni naš život, moramo se prvo vratiti u prošlost. Iako prve platne kartice potiču iz 1946. godine, moderne kartice postaju rasprostranjene pojavom ATM mašina (bankomata). Posle nekoliko neuspješnih pokušaja za instalaciju bankomata u Velikoj Britaniji, Americi i Japanu tokom šezdesetih, smatra se da istorija bankomata počinje 1972. godine, kada je Lloyds Bank iz Londona instalirala svoj prvi bankomat proizveden od strane IBM-a. Danas, bankomati i platne kartice se mogu naći u svim dijelovima svijeta i predstavljaju siguran, brz i jednostavan način plaćanja i podizanja novca. Master Card, osnovan 1966. godine, se vezuje za same početke platnih kartica, pa nas ne čudi što je upravo ta kompanija bila spremna da krene u partnerstvo sa Googlom i ovog puta u projektu Google Wallet.

httpv://www.youtube.com/watch?v=DsaJMhcLm_A

Ideja iza Google Walleta je da umjesto nošenja platnih kartica, sada bude dovoljno to što imate vaš mobilni telefon sa NFC čipom. Jednostavnim unošenjem PIN koda i prislanjanjem vašeg telefona NFC platnom uređaju, moguće je izvršiti transakciju. Google Wallet je trenutno lansiran na odabranim lokacijama u Americi i od njegove uspješnosti zavisi koliko brzo će se proširiti na druge lokacije. Naravno, postavlja se pitanje sigurnosti ovakvih transakcija, bezbjednosti u slučaju krađe telefona, kao i neka trivijalna pitanja kao, šta ako vam “crkne” baterija u sred prodavnice. Uzevši u obzir podatak da sve više novih mobilnih telefona posjeduje NFC čip, budućnost može biti bliža nego što mislimo.

Link: http://www.google.com/wallet/


Takođe preporučujemo:


Motorola sa Intel procesorom
Motorola sa Intel procesorom
Aplikacije
Google Sky Map
Google Sky Map
Aplikacije
Android aplikacije dostigle cifru od 10 milijardi downloada
Android aplikacije dostigle cifru od 10 milijardi downloada
Vijesti

There are no comments yet, add one below.

Leave a Comment


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.