27. 09. 2011.

Googlov 13-ti rođendan


Googlov 13ti rođendan

Ono što je počelo kao istraživački projekat dvojice doktoranata Stanford Univerziteta, preraslo je u vjerovatno najveću internet kompaniju današnjice.


Larry Page i Sergey Brin su počeli saradnju 1995. godine na projektu jedinstvene, integrisane digitalne biblioteke za Stanford univerzitet. Vođeni tom idejom, pronašli su način kako da organizuju informacije iz čitavog svijeta i učine ih univerzalno dopstupnim i upotrebljivim.

U septembru 1998. godine registrovali su svoju privatnu firmu i domen Google.com i poslednjih 13 godina olakšavaju nam surfovanje kroz neslućeno mnoštvo informacija. Samo ime Google nastalo je kao „misspelling“ ili greška u izgovoru od tzv. broja googol – jedinice sa stotinu nula – naglašavajući količinu informacija, koju pretraživač želi da učini dostupnim.

Danas se procjenjue da Google koristi milion servera u data centrima širom svijeta, da procesira milijardu pretraga i oko 24 petabita informacija generisanih svakog dana. Nekada samo pretraživač, danas nudi email servise, društvene mreže kao Orkut, Google Buzz i Google +, browsere kao Google Chrome, Picasa softver za organizaciju i uređivanje fotografija, instant mesendžer Google Talk. Naravno, ne treba zaboraviti ni Google Earth, Google Maps, Google Translator, Google Street Watch, Google News, Google Adds… Najvažniji proizvod poslednjih mjeseci je svakako Android OS, korišten kod velikog broja smart telefona, uključujući i prvi Googlov telefon Nexus One.

httpv://www.youtube.com/watch?v=eFeLKXbnxxg

U ovom trenutku za Google radi oko 28.000 zaposlenih širom svijeta, a neki od njih u sjedištu Googla u Kaliforniji, tzv. Googleplexu, koji se sastoji od kompleksa zgrada, od kojih su neke stambeni prostor i centri za rekreaciju sa teretanama, bazenima, salonima za masažu, kuhinjama, vešerajima… Uzevši u obzir sve rečeno, ne čudi činjenica da ova kompanija prihoduje milijarde dolara godišnje. Početna donacija od 100.000 dolara iz 1998.godine davno je isplaćena.

Već ove jeseni možemo očekivati nova Googlova iznenađenja – Google Wallet – mobilnu aplikaciju koja bi trebala da zamijeni platne kartice i Ice Cream Sandwich – novu verziju Android OS.

Dok čekamo ta i neka buduća iznenađenja, možemo još samo reći – Google, srećan 13-ti rođendan!

Tags:

Takođe preporučujemo:


Motorola sa Intel procesorom
Motorola sa Intel procesorom
Aplikacije
Google Sky Map
Google Sky Map
Aplikacije
Android aplikacije dostigle cifru od 10 milijardi downloada
Android aplikacije dostigle cifru od 10 milijardi downloada
Vijesti

There are no comments yet, add one below.

Leave a Comment


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.