19. 10. 2011.

Predstavljen Galaxy Nexus i Android 4.0 – Ice Cream Sandwich


Ice Cream Sandwich

Google i Samsung su predstavili Galaxy Nexus i Ice Cream Sandwich, danas na konferenciji u Hong Kongu, koja je počela u 04.00 časa po našem vremenu. U nastavku pročitajte neke od detalja sa konferencije.


Galaxy Nexus

Prva najava odnosila se na Galaxy Nexus (Nexus Prime). Novi telefon proizveden od strane Samsunga imaće 4.65″ Super AMOLED 720p HD, zakrivljeni displej rezolucije 1280 x 720 tačaka, dual core procesor na 1.2GHz, 1GB RAM i 32 GB interne memorije. Tu su takođe akcelerometar, kompas, žiroskop, senzor za jačinu svjetlosti, blizinu i barometar. Telefon će podržavati LTE i HSPA+ mreže zavisno od tržišta i imaće 5MP zadnju i 1.2MP prednju kameru. Zadnja kamera će biti u stanju snima puni HD video rezolucije 1080p. Kamera takođe podržava zero shutter lag, što zapravo znači da ćete gotovo trenutno uspjeti da napravite fotografiju. Debiljina je svega 8.94mm, što ga čini tanjim od iPhone 4 i 4S telefona. Sa povećanjem displeja, veličina samog telefona se neće značajno povećati jer je obod oko displeja je smanjen na svega 4.29mm. Očekivano vrijeme pojavljivanja na tržištu je Novembar ove godine. Na žalost nikakve dodatne informacije koje smo očekivali kao što je tačan datum početka prodaje i zemlje pa i cijena nisu bile objavljene.

Galaxy Nexus

Ice Cream Sandwich

Korisnički interfejs je u potpunosti redizajniran i podsjeća na ono što smo već imali priliku vidjeti na honeycomb tabletima. To uključuje widgete promjenljive veličine, task manager kao i virtuelne tastere umjesto hardverskih. Kreiranje foldera je sada jednostavnije i moguće je prevlačenjem jedne ikonice na drugu slično kao i kod iOS-a. Unos teksta je sada poboljšan uz bolju auto korekciju. Android će detektovati ispuštena i dvostruko unijeta slova, i podvući će sve greške koje ste napravili u kucanju dajući vam mogućnost da ispravite pogrešno otkucanu riječ ili je dodate u rečnik.

Ice Cream Sandwich Ice Cream Sandwich

Novi voice engine za prepoznavanje govora će sada biti dostupan na bilo kom mjestu gdje je potreban tekstualni ulaz. Moći ćete kontinuirano diktirati telefonu i onoliko dugo, koliko želite. Nećete biti ograničeni na manje više jednu rečenicu kao što je to ranije bio slučaj. Sve potencijalne greške koje Android prepozna tokom diktacije će biti markirane.

Ice Cream Sandwich Ice Cream Sandwich

Ono što smo našli jako korisno, je bolja kontrola podataka i protoka koje troše vaše aplikacije pogotovo kada ste na 3G mreži. Naime sada, slično kao što je to bio slučaj sa potrošnjom baterije, možete pogledati grafikon potrošnje i imati detaljni uvid u aplikacije koje konzumiraju najviše podataka. Ako ne želite da neka aplikacija prenosi podatke u pozadini, imate mogućnost da joj onemogućite prenos podataka sve dok je ručno ne otvorite.

Ice Cream Sandwich Ice Cream Sandwich

Nova People aplikacija bolje ogranizuje podatke vezane za vaše kontakte. Tu je nova velika slika na profilu za sve vaše kontakte, kao i integracija sa socijalnim mrežama tako da direktno iz ove applikaicje možete vidjeti aktivnost vaših kontakata na nekoj od popularnih socijalnih mreža. Nova aplikacija za kalendar je redizajnirana i podržava “pinch to zoom”, što daje veću preglednost vašem kalendaru, takođe pomoću potpuno nove voice mail aplikaicje moguće je manipulisati brzinom audio poruke koju slušate.

Ice Cream Sandwich Ice Cream Sandwich

Kamera sada podržava zero shutter lag, što skraćuje vrijeme koje je potrebno da bi ste napravili fotografiju. Softverski stabilizator slike omogući će jasnije fotografije i video snimke, a sada je takođe moguće napraviti fotografiju u isto vrijeme dok snimate video. Android automatski prepoznaje lica na fotografijama i fokusira se na njih, a ručno možete promijeniti fokus klikom na objekat u sceni. Panoramski snimci su sada takođe podržani. Tokom snimanja videa ili fotografija, moguće je takođe direktno primjeniti neki od video fitera, a nakon fotografisanja sada imate dostupan editor koji možete iskoristiti kako bi ste editovali slike.

Ice Cream Sandwich Ice Cream Sandwich

Browser će sinhronizovati sve bookmarke koje već imate na vašem desktop Chrome browseru. Veb stranu koju gledate je moguće snimiti za offline čitanje direktno iz browsera, a browser sada takođe podržava tabove. Performanse novog Android browsera su više nego impresivne. Novi V8 JavaScrip engine će ubrzati procesiranje Java skriptova za 35% na Nexusu S a 70% na Galaxy Nexus telefonu u odnosu na browser na Androidu 2.3. Sam browser će biti brži za 220% na Nexus S, a 550% na Galaxy S uređaju, u odnosu na Android 2.3.

Ice Cream Sandwich Ice Cream Sandwich

Sada je moguće dijeljenje podataka putem NFC-a prislanjanjem jednog telefona uz drugi. Nešto slično što smo već vidjeli sa Bump aplikacijom, ali vam više nije potreban bluetooth ili internet konekcija.

Novi ekran za otključavanje sada prepoznaje vaše lice, tako da osim šifre ili paterna, telefon možete otključati ako se vaše lice pojavi ispred kamere. Wi-Fi direct će vam omogućiti da povežete bilo koja dva Wi-Fi uređaja preko ad-hoc mreže i izvršite prenos podataka ili slika što će omogućiti značno veću brzinu od sada uobičajenog Bluetooth-a. Android 4.0 takođe donosi podršku za Bluetooth Heald Device uređaje, tako da će vaš telefon moći direktno da se poveže sa medicinskim uređajima u bolnici ili recimo mašinama u vašoj teretani ili kući.

Ice Cream Sandwich Ice Cream Sandwich

Konferencija

Čitava konferencija nama je izgledala prilično ad-hoc, i imali smo utisak kao da je osmišljena i planirana uz par piva dan ranije. Možda je i jedan od mogućih razloga odlaganje i odstupanje od originalnog datuma i mjesta, međutim, ipak mislimo da je Google mogao uraditi bolji posao sa čitavom stvari. Nismo vidjeli baš onoliko detalja koliko smo se nadali da ćemo vidjeti, i izgledalo je kao da svi žele da je što prije završe. Sigurni smo da novi Android 4.0 ima milion malih detalja koje je trebalo vidjeti, a koji nisu bili adekvatno predstavljeni. Banalan primjer je da novi Galaxy Nexus ima ugrađen barometar, ali nismo vidjeli aplikaciju za barometar. Takođe nismo vidjeli nikakav uporedni pregled brzine novog operativnog sistema ili Galaxy Nexus uređaja u odnosu na ostale. Nismo dobili ni datum kada će novi Android 4.0 biti dostupan na Nexus S ili drugim telefonima. Google je kompanija koja je ostvarila profit od gotovo 30 milijardi dolara prošle godine i definitivno bi trebala da napravi investiciju i da zaposli PR menadžera koji bi konačno postavio stvari na svoje mjesto. Na žalost ne preostaje nam ništa drugo nego da Galaxy Nexus i Ice Cream Sandwich probamo sami kada se pojavi u prodaji.

httpv://www.youtube.com/watch?v=-F_ke3rxopc


Takođe preporučujemo:


Kako da updatujete Nexus S na Android 4.0 – ICS još danas!
Kako da updatujete Nexus S na Android 4.0 – ICS još danas!
Android OS, Savjeti
Kako se pripremiti za Ice Cream Sandwich update
Kako se pripremiti za Ice Cream Sandwich update
Savjeti

There are no comments yet, add one below.

Leave a Comment


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.