11. 11. 2011.

Kako produžiti život baterije


Android baterija

Kao što je dobro poznato svima koji imaju neki od telefona novije generacije, trajanje baterije može da bude problem. Većina korisnika je srećna ako uspije da izvuče iz baterije svog telefona jedva 8 sati. Problem se obično riješava sa punjaćima kući, na poslu, u autu, itd. Ovaj put ćemo vam dati par savjeta kako da produžite trajanje vaše baterije bez puno muke.


Šta troši moju bateriju?

Vjerovatno se svi dobro sjećate starih Nokia telefona kojima je baterija trajala i do nedelju dana, i sada se pitate zašto vaš telefon najnovije generacije jedva uspije da izgura dan rada i pored svog tehnološkog napredka zadnjih godina. Da bi smo odgovorili na ovo pitanje moramo prvo da utvrdimo koji su najveći potrošači kod današnjih mobilnih telefona i vidimo kako da svedemo njihovu aktivnost na minimum.

Displej

Za razliku od starih mobilnih telefona koji su imali monohromatski displej današnji moderni telefoni imaju AMOLED ekrane visoke rezolucije. Kao što već možete pretpostaviti što je veći ekran i ima veću rezoluciju to je potrebno više struje za njegovo napajanje. Naravno pošto je najznačajniji dio današnjih telefona upravo displej, ne možete eliminisati njegovo korištenje. Međutim ono što možete da uradite je da umjesto svijetlih boja i svijetlih pozadina na vašem telefonu izaberete tamnije nijanse. Dodatno možete sačuvati bateriju tako što ćete automatsko gašenje ekrana staviti na najkraći mogući period (Settings -> Display -> Screen)

Antene

Možda toga niste ni svijesni, ali današnji telefoni imaju više antena za primanje i slanje različitih vrsta signala i svaka od njih troši značajnu količinu energije.

Bluetooth obično služi korisnicima se slanje fajlova sa telefona na telefon kao i povezivanje sa hands free uređajima. Ono što možete uraditi je osigurati da je Bluetooth antena isključena i ručno je uključiti samo kada vam treba (Settings -> Wireless & network settings -> Bluetooth).

GPS antena je jedan od najvećih potrošača u vašem mobilnom telefonu i njeno pažljivo korištenje će značajno poboljšati život vaše baterije. Moramo napomenuti da i prilikom isključene GPS antene vaš telefon će i dalje moći da nađe vašu lokaciju, do duše sa manjom preciznošću, tako da GPS antenu koristite samo kada je neophodno da imate maksimalnu preciznost (Settings -> Location & security -> Use GPS satellites).

3G antena je jako bitna korisnicima koji koriste mobilni internet. 3G će omogućiti veće brzine protoka podata, ali će na žalost i brže iscrpiti bateriju. Ukoliko ne koristite mobilni internet, ograničavanje vašeg telefona na 2G mreže će značajno produžiti trajanje vaše baterije. 3G se takođe koristi i prilikom poziva, u većini slučajeva isključivanjem 3G-a nećete smanjiti kvalitet poziva, ali ako se to ipak desi možete je iznova uključiti. (Settings -> Wireless & networks -> Mobile networks -> Use only 2G networks). Korisnici koji koriste 3G mrežu za mobilni internet bi trebali da 3G internet konekciju drže otvorenom samo onda kada im je potrebna umjesto da drže stalno otvoren data link (Settings -> Wireless & networks -> Mobile networks -> Data Enabled).

NFC antena služi za čitanje smart tagova, plaćanje preko Google Wallet aplikacije, ili pak kod za razmjenu informacija sa pojavom Ice cream Sandwich-a. NFC zbog svog jako malog dometa je i jako mali potrošač, ali je ipak potrošač i njegovim isključivanjem ćete uspjeti da iscjedite jos koji minut iz vaše baterije (Settings -> Wireless & networks -> NFC).

Wi-Fi antena vam omogućava brzu internet konekciju, i većina nas danas ne može da zamisli život bez bežičnog interneta, međutim kada god odlučite da pođete offline, poželjno bi bilo i da isključite svoju Wi-Fi antenu (Settings -> Wireless & networks -> Wi-Fi).

Softver

Softver će obično smanjiti trajanje na dva načina. Prvi je opterećivanjem procesora u vašem mobilnom telefonu korištenjem zahtjevnih aplikacija poput igrica, a drugi razlog su aplikacije koje rade u pozadini i koje drže otvorenom vašu internet konekciju, a samim tim i neku od predhodno navedenih antena. Koliko procenutalno koja aplikacija troši, od zadnjeg punjenja, možemo vidjeti sa Setings -> About phone -> Battery Use. Aplikacijama koje prave značajnu potrošnju isključite notifikacije i automatski login u okviru podešavanja same aplikacije.

Ukoliko imate aktivnu internet konekciju isključivanjem automatske pozadinske sinhronizacije podataka ćete primjetiti značajno poboljšanje u trajanju baterije (Seetings -> Accounts & Sync)

Zaključak

Pažljivim odabirom funkcija koje koristimo i njihovom aktivacijom u trenucima kada su nam zaista potrebni, možemo višestruko produžiti trajanje baterije našeg mobilnog telefona. Proizvođači telefona nam stavljaju na raspolaganje mnoštvo različitih opcija, međutim na nama je da odlučimo koje i kada ćemo koristiti. Gašenje i paljenje određenih servisa za pojedine korisnike je previše truda koji oni ne žele da ulože u tom slučaju možete pronaći na Android Marketu neku od aplikacija koje će to učiniti za vas. Jedna od popularnih aplikacija ovog koja će se o svemu ovome starati automatski zavisno od vaše lokacije je i Locale o kojoj ćemo pisati neki drugi put.


There are no comments yet, add one below.

Leave a Comment


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.