17. 11. 2011.

Google Music


Google Music

Sinoć u 23.00 po našem vremenu, Google je predstavio updateovan Google Music servis. Google Music izlazi iz beta verzije i dostupan je već od danas na web-u i na Android marketu. Na žalost trenutno samo za korisnike iz Amerike.


Google je konačno sklopio ugovor sa velikim izdavačkim kućama kao što su Universal, EMI i Sony, a i stotinama malih nezavisnih izdavača. Ovi ugovori su osigurali milione pjesama koje korisnici mogu downloadovati sa Googleovih servera. Google takođe pokušava da promoviše svoju Google+ platformu u nadi da će privući neke od Facebook korisnika, pa tako svaku numeru koju kupite na android marketu možete podijeliti sa svojim prijateljima preko Google+. Svi vaši prijatelji sa kojima podijelite tek kupljene pjesme će imati mogućnost da ih jednom u cjelosti preslušaju bilo da se radi o jednoj numeri ili o cijelom albumu.

Ono što je takođe zanimljivo je da je Google konačno ponudio mogućnost malim bendovima iz garaža i podruma, da nađu svoj put do slave. Za $25 izvođači mogu napraviti svoju web stranu na kojoj će predstaviti svoj bend, reći nekoliko riječi o istoriji, postaviti fotografije, video snimke, itd. Nakon toga možete uploadovati svoja autorska dijela, i postaviti svoju cijenu po pjesmi ili po albumu. Takođe ukoliko to želite vaše pjesme mogu biti ponuđene besplatno svim korisnicima Androida. Ukoliko odlučite da naplaćujete svoje pjesme, vi ćete zadržati 70% dok će Googleu pripasti ostatak.

Vi kako korisnik možete uploadovati svoju čitavu muzičku kolekciju u cloud, ograničenje je 20.000 pjesama, što bi trebalo da bude dovoljno svima. Ova usluga je u potpunosti besplatna, a vašim pjesmama možete pristupiti sa bilo kog računara koji posjeduje web browser kao i sa svih vaših Android uređaja. Novi “search and match” sistem će vam na osnovu vaše kompletne kolecije ponuditi pjesme za koje bi ste mogli biti zaintresovani. Naravno Google ne bi bio Google kada se tu ne bi našlo i na hiljade besplatnih pjesama od malih nezavisnih autora pa sve to velikih izvođača.

Na žalost nije bilo nikakvih informacija kada bi ovaj servis mogao da se pojavi i u drugim djelovima svijeta. Nadamo se ne tako daleko. Veoma smo uzbuđeni zbog svih najava, ali naročito zbog afirmacije malih i nezavisnih autora i bendova. To bi moglo nevjerovatno puno da znači za sve muzičare sa naših prostora, koji dobro znaju da je put do slave na našim prostorima višestruko više trnovit nego negdje drugdje. Sigurni smo da će ovaj servis lansirati u stratosferu nebrojeno mnogo novih zvijezda širom svijeta.

(Video počinje na 29:30)


Takođe preporučujemo:


Srećna Nova godina!
Srećna Nova godina!
Vijesti
Android aplikacije dostigle cifru od 10 milijardi downloada
Android aplikacije dostigle cifru od 10 milijardi downloada
Vijesti
World of Goo
World of Goo
Igre

There are no comments yet, add one below.

Leave a Comment


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.