21. 11. 2011.

Zbogom Flash-u…


flash

Svi smo malo ostali zateceni vijesću da Adobe više neće podržavati Flash na mobilnim uređajima uključujući i Android. Zadnja verzija Flasha koju je Adobe planirao je za Android 4.0 – Ice Cream Sandwich.


Kompanija je potvrdila danas da će nova verzija Flasha biti za Android 4.0 izaći prije kraja ove godine, i da će umjesto novih verzija Adobe samo objavljivati kritične update još neko vrijeme.

Ranije ovog mjeseca Adobe je najavip da će prekinuti razvoj Flasha da bi se fokusirao na HTML5 i mobilne aplikacije. “HTML5 je sada podržan na svim mobilnim platformama, a u nekim slučajevima (čitaj iPhone) jedino on” – izjavio je Adobe.

I ako je Flash poželjan na mobilnim uređajima jer većina današnjih web sajtova ima bar neki Flash sadržaj, on je od uvijek bio problematičan u smislu zahrjevnosti procesorske snage, a samim tim i baterije. Sa ovom najavom realno bi bilo predpostaviti da će doći i do postepenog izumiranja Flasha i na normalnim desktop browserima i njene postepene zamjene sa HTML5 standardom, pogotovo zato što tableti preuzimaju sve veći komad laptop tržišta.

Vjerovatno se svi sjećate da Steve Jobs nije dozvoljavao integraciju iPhone / iPad platformi sa Flashom po cijenu da su neki korisnici baš zbog toga izabrali Android kao svoju platformu. Bez obzira na sve nedostatke Flasha mi, zaljubljenici u Android, volimo Android zbog toga što nam pruža mogućnost gledanja Flasha bez obzira na pomenute nedostatke, za razliku od iPhona koji prikazuje praznu prekriženu kockicu na ekranu. Mi volimo Android zato što nam ostavlja mogućnost izbora, i ne ograničava nas onim što neko misli da bi nam trebalo ili da bi bilo dobro za nas.

U svakom slučaju rat za tržište mobilnih uređaja se nastavlja, možda je Apple dobio ovu bitku, ali će trebati jos dosta vremena da bi smo vidjeli ko će izaći kao pobjednik.


There are no comments yet, add one below.

Leave a Comment


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.